Rozsdamentes tartály

Rozsdamentes tartály gyártása

A rozsdamentes tartály gyártása egyedi igények és meglévő tervek alapján is készülhet. Mivel nem csekély összegű beruházás, a rozsdamentes tartály elkészítése során mindig szem előtt tartjuk a megrendelő egyedi igényeit, kívánságait, elképzeléseit, ötleteit. Szakmai tapasztalatunkkal mi is tudunk segíteni a megfelelő konstrukció kiválasztásában, legyen szó élelmiszeripari, vegyipari, vagy mezőgazdasági célú rozsdamentes tartály elkészítéséről.
Ez a tartály típus nem egy egyszerű tárolóedény, bár az egyik típusa épp hogy tárolásra készül. Megfelelő szerelvényezéssel, hegesztett szerkezetek gyártásával nyomástartó, keverő, vagy éppen hűthető-fűthető tartályok is készülhetnek. Mindig a felhasználási terület határozza meg, hogy melyiket választjuk, a tárolt anyag alapján határozzuk meg a tartály alapanyag minőségét, vastagságát.

A rozsdamentes tartály típusa

A fahordót néhány évtizede felváltó rozsdamentes tartály széles körben elterjedt a borászok és sörkészítő mesterek körében is. Az alkoholos italok tárolására és erjesztésére különböző edények készülnek. A tartályok lehetnek fenéken ülők, lábon állók vagy osztott kivitelűek, készülhet kettős falú, szigetelt, vagy akár hűthető-fűthető rozsdamentes tartály rendszer is.

A vegyipari tartályok célja, hogy vegyi, illetve veszélyes anyagokat tároljanak bennük. Maga a tárolt anyag határozza meg, hogy milyen anyagú tartályban tárolhatóak. Ezeknek a tartályoknak speciális elvárásoknak kell megfelelniük, képesnek kell lenniük nagyon alacsony, vagy nagyon magas hőmérséklet megtartására, az esetlegesen kialakuló nyomáskülönbségek tűrésére is. A gyártás és az anyagválasztás során ügyelni kell a korróziós és biztonsági tényezőkre is.

Biztonságos tárolás

Ha például kőolaj származékokat tárolunk, olyan anyagot kell választani, ami saválló és ellenáll a kémiai hatásoknak. A nyomástartó tartályokat megfelelő szerelvényezéssel kell ellátni. Vannak olyan anyagok, melyeket állandóan hűteni, vagy fűteni kell, ezekhez hőszabályozó berendezést kell szerelni. Számos esetben a folyamatos keverés is elvárás, ezekhez a tartályokhoz keverő rendszert kell telepíteni.

Egyetlen terület van azonban, ahol a rozsdamentes tartály nem vált be, ez pedig a mezőgazdasági célú felhasználás, műtrágyák, növényvédő-, illetve permetszerek tárolásakor. Ezek lehetnek savas, vagy lúgos kémhatásúak is, tárolásukra más acél alapanyag alkalmas.

A magas fokú biztonsági kockázat az élelmiszeripari tartályok esetében különösen fontos. A rozsdamentes tartály készülhet tejipari termékek tárolására, de találkozunk velük a borkészítőknél, a sörkészítőknél, az üdítőgyártóknál és a gyümölcsfeldolgozóknál is. Itt alapesetben vagy a termék elkészítése, esetleg erjesztés során használatos, vagy a kész termék tárolására. Itt is fontos elem lehet a hőszabályozás és a keverőlapátok megléte a könnyű tisztíthatóság mellett.

A higiénia alapvető

A rozsdamentes tartály tisztítása alapvető elvárás, ehhez speciális szerelvények is készülhetnek. Az élelmiszer feldolgozás során senki sem engedheti meg magának, hogy egy kórokozó tönkre tegye a termékét, ezzel együtt a hírnevét, vagy akár az egész vállalkozását is. A legnagyobb fokú higiéniás előírásoknak megfelelően készült tartály alkalmas az élelmiszerek biztonságos elkészítésére és tárolására is.

Széchényi 2020 - Befektetés a jövőbe