Boros tartály

A boros tartály funkciója

Funkcióját tekintve a boros tartály készülhet erjesztésre, vagy tárolásra, ezen belül érlelésre. Az erjesztési, erjedési folyamatok másképp zajlanak le a fehér- és a vörösbor esetében, ezért számukra különböző típusú tartály készül. Boros tartály már körülbelül hetven éve készül rozsdamentes acélból, mégis az utóbbi húsz évben terjedt el a legszélesebb körökben. Ennek oka, hogy egyre nagyobb teret nyertek az egyedi igények, kialakítás és méret szempontjából is. A rozsdamentes típus legnagyobb előnye a könnyű tisztán-tarthatóság, a baktérium- és csíramentesség. Frissen préselt must kerül az erjesztő tartályba, ahol könnyen megőrizheti frissességét, zamatosságát. A fehérbor erjesztésénél a kúposabb fenekű jellemző, mert így könnyebb azt leengedni. A falvastagság is fontos szempont lehet, illetve hogy hűthető-e a boros tartály.

A legkiválóbb vörösborok elkészítése komoly tudást igényel, emellett az erjesztési folyamat ideje alatt is többet kell vele dolgozni. A vörösbor erjesztéséhez készült boros tartály feneke lapos, a munkanyílás kialakítása elősegít a törköly eltávolítását. A törköly alapot folyamatosan nedvesen kell tartani, ehhez szivattyú, forgató berendezés beszerelése is indokolt lehet. A teteje pedig lehet úszófedeles, vagy zárt.

Érlelés és tárolás

A boros tartály alapvető feladata a tárolás során, hogy megvédje a bort a nemkívánatos külső hatásoktól, miközben támogatja a bor fejlődését, kiteljesedését. A bor fejlődése során végbemenő kémiai és mikrobiológiai folyamatokat nagyban befolyásolja a megfelelő tárolás. Az acéltartályok borászati felhasználásának legkézenfekvőbb előnye, hogy képesek vagyunk vele teljes mértékben kizárni az oxigént. Alapvető elvárás, hogy a tartály mindig legyen tele, hogy kizárjuk a levegőt, ezért érdemes többféle méretet is tartani a boros tartályokból. Ahhoz, hogy minden lépésnél biztos lehessen a borász abban, hogy semmilyen borbetegség nem fogja megtámadni a borát, az acél boros tartály kitűnő választás. Ennek a felületén ugyanis nem tud hosszú távon megtelepedni sem gomba, sem baktérium. A rozsdamentes acél azért alkalmas alapanyag, mert miközben teljesen kizárja az oxidációt, kémiailag is semleges, ezáltal megvédi a bor természetes aromáját. A tartályokat fel lehet szerelni dómfedéllel, búvónyílással, leeresztő- és színelő csonkkal, hőmérő szonda csonkkal, mosó- és töltővezetékkel, vagy akár légzőszeleppel is.

Tisztítása, csírátlanítása sokkal egyszerűbb, mint például a fa esetében. Számos szerelvény létezik, amik még inkább megkönnyíthetik a borászok munkáját. Ilyen a forgó szórófej, a színelő csonk mosófejjel, vagy a mosógömb, ezek mind a tisztításban segítik a hatékony munkát.

Rendszerben készülnek

A boros tartály tehát többféle funkcióval bír, kialakításuk, méretük, mennyiségük, felszereltségük a megrendelő borász igényeire vannak bízva. Kisebb, de nagyobb borászatok is össze tudják állítani a birtokuk számára legmegfelelőbb konstrukciót, akár fehér-, akár vörösbor elkészítésével foglalkoznak. A birtokok egyedi igényeik, helyiségeik méretei alapján fekvő, vagy álló boros tartályt is választhatnak egyszerre, a tartály ülhet fenéken, vagy állhat lábakon, lehet szigetelt, kettős falú, esetleg hőszabályozó rendszerrel felszerelt. A borász tudása, elvárásai alakítják a számára legtökéletesebb rendszer összeállítását.

Széchényi 2020 - Befektetés a jövőbe