CNC plazmavágás

A CNC plazmavágás technológiája

A CNC plazmavágás egyfajta ömlesztő vágás, a vágási folyamat során, a megolvadt anyagból származó ömledéket egy nagy sebességű és hőmérsékletű gázsugár fújja ki a vágási résből.

A CNC plazmavágás során plazmaív jön létre, mégpedig úgy, hogy a negatív elektróda és a pozitív pólusra csatolt alapanyag között az áramot a kiáramló ionizált gáz vezeti.

Ez a koncentrált plazma olvasztja meg az alapanyagot kb. 20000 Celsius fokos hőmérsékleten, majd a gázsugár kifújja a már említett ömledéket. A CNC plazmavágás során a lángvágástól eltérően nem jönnek létre kémiai reakciók, a plazmavágás többféle alapanyag esetén is hatékonyan alkalmazható.

A CNC plazmavágásnak két vágási technológiája van, ezek a belső és külsőíves technológiák. A külsőíves plazmavágás esetében az anód szerepét az alapanyag tölti be. Ezzel a technológiával csak fémeket lehet vágni, viszont a vágási sebessége és a vágható anyagvastagság lényegesen nagyobb.

Mit tud a CNC plazmavágás?

A CNC plazmavágás során olyan anyagokkal tudunk dolgozni, melyek elektromos vezetők. Plazmapisztollyal vágható többek között az acél, sárgaréz, réz és az alumínium. A CNC plazmavágás leginkább az autójavítás során, gyártóegységekben, a bontóknál, és az építőiparban van jelen. Eszköze egyrészt a plazmavágó pisztoly, amivel például fémlemezeket, csavarokat, csöveket tudnak átvágni. Ezen felül hegesztési kötések faragását vagy hibás varratok eltávolítását is meg tudjuk vele oldani. A kézi pisztoly azonban a nagyobb, pontosabb munkák elvégzésére alkalmatlan, ilyenkor lép a színre a CNC-plazma.

A CNC plazmavágás rendszere egy plazmapisztolyt hordozó, mozgató gépből és egy számítógépből áll. A gép a pisztolyt a számítógép által irányított nyomvonalon tudja mozgatni numerikus kódok alapján.

A CNC-plazmagép részei

A CNC-gép egy vezérlőegység, amely szerszámgépekhez tervezett interfészpanellel és különlegesen kialakított vezérlőkonzollal rendelkezik. Ez lehet egy laptop is speciális szoftverrel, ami Ethernet-porton keresztül kommunikál a gép meghajtóival.

Az alkatrészek acéllemezekből történő vágásához a pisztoly mozgását a CNC vezérli. Az alkatrészprogram általában csak egy szöveges fájl M- és G-kódokkal, amely leírja az alkatrész kontúrjait, és hogy mikor kell be- és kikapcsolni a pisztolyt. Az alkatrészprogramokat általában egy szoftver hozza létre, amely az alkatrész-geometriát M- és G-kódokká fordítja le.

A CNC-plazmagépekhez szükség van meghajtórendszerre is. Ez hajtáserősítőkből, motorokból, jeladókból és kábelekből áll. A kábelek az áramot az erősítőtől a motorhoz, a helyzetjeleket pedig a kódolótól a CNC-hez vezetik.

Rendkívül pontos

A CNC beolvassa a programot, majd jeleket ad ki a rendszernek, ami a pisztolyt oda és olyan sebességgel mozgatja, ahogy azt beprogramoztuk. A CNC és a hajtásrendszer összes elektronikája rendkívül gyorsan működik, gyakran néhány ezredmásodpercenként frissíti a helyzetinformációkat. Ennek következtében a gép mozgása sima és pontos lesz. A végeredmény pedig egyenes és egyenletes élminőség, pontos méretekkel rendelkező plazmavágott alkatrészeket. A CNC plazmavágás ezen felül további alrendszerekkel és szolgáltatásokkal bővíthető, mint például ívfeszültség magasság-szabályozó, plazmaívet döntő, élező plazma égőrendszerek, vagy integrált plazmavezérlő rendszerek.

Széchényi 2020 - Befektetés a jövőbe