AWI hegesztés

Mi az AWI hegesztés működési elve, és mire kell kiemelten figyelni?

AWI hegesztés esetén, a hegesztőív a munkadarab, és a wolframelektróda között képződik. Miután a hegesztendő felület, az ív, és az elektróda védelemre szorul a levegő káros hatásával szemben, erről a védelemről gondoskodni kell. Ezt a védelmet biztosítja a hegesztőpisztolyból kiáramló nemesgáz, az Argon. Az AWI hegesztés kétféleképpen történhet. Vagy hozaganyaggal, vagy anélkül. Abban az esetben, ha hozaganyagot használunk, arra kell mindenképpen nagy figyelmet fordítani, hogy az megfelelő, és kompatibilis legyen a hegeszteni kívánt munkadarabbal. Ezek lehetnek acél, rozsdamentes acél, vagy alumínium. Ami kiemelt figyelmet érdemel még, hogy az AWI hegesztés során mindig egyenes, tehát negatív polaritással hegesztünk. Ez azt jelenti, hogy az AWI hegesztés során használt AWI pisztolyt minden esetben inverter negatív pólusára kell csatlakoztatni. Miért? Mert a hegesztés folyamán képződött hő eloszlása nem egyforma mind a két póluson. A pozitív póluson képződik a hő 70%-a, amíg a negatív póluson csupán a hő 30%-a. Ha a pozitív pólusra csatlakoztatnánk, a wolfram elektródánk elégne a magas hőterhelés miatt.

Márpedig a védőgáz használata elengedhetetlen

Amint azt már említettük az AWI hegesztés közben, és utána elengedhetetlen a védőgáz használata. Vannak helyzetek, amikor ez ajánlott a hegesztés megkezdése előtt is. De mikor? Amikor azt szeretnénk elérni, hogy a hegesztés helyén levegő és más káros anyagtól mentes terület legyen, már a hegesztés megkezdése előtt megkezdődhet a védőgáz kiáramlása a pisztolyból. Ezt úgy hívjuk, hogy gázelőfutás. Ez pontosan beállítható. De ennél még fontosabb a gázutánfutás. Ez a keletkezett érzékeny varratot védi a levegő káros hatásástól, és segít a varrat hűtésében. A tökéletesen kivitelezett AWI hegesztés esetén beszélnünk kell még az áramfelfutásról és az áramlefutásról is. A hegesztés megkezdésekor az a jó, ha a hegesztőáramunk nem hirtelen képződik. Hagyni kell időt arra, hogy az áram egy alapáramról fusson fel a hegesztőáramra. Ezt hívjuk áramfelfutásnak. A hegesztés befejezésekor pedig ügyelni kell rá, hogy a hegesztőáram ne hirtelen szűnjön meg. Ezt nevezzük áramlefutásnak. Ez azért fontos, mert így elkerülhetjük, hogy a hirtelen hűlés következtében végkráter alakuljon ki, mivel az egy feszültség gyűjtő hely. Ha pedig megnő a feszültség, a kötés szilárdsága meggyengül és repedések alakulhatnak ki.

És végül nézzük meg, hogy melyek az AWI hegesztés előnyei

Az AWI hegesztés számtalan előnnyel rendelkezik, hiszen hihetetlenül precíz eredményt lehet vele elérni. Röviden összefoglaljuk azokat az előnyöket, hogy miért beszélhetünk egy tökéletes hegesztési eljárásról.
Nos, azért, mert az AWI hegesztés alkalmazásával
egy tiszta és salakmentes végeredményt érünk el, így nincs szükség utómunkára,
-mert a beolvadás tökéletes, így szabályos, szép varrat jön létre,
-mert sok fajta fém hegesztésére van vele lehetőség,
-mert még gyökhegesztéshez is kiváló,
-mert vékony lemezek is jól hegeszthetők ezzel a módszerrel,
-és azért, mert AC/DC üzemmódban magas olvadáspontú, fémoxidos fémek is kitűnően hegeszthetők vele, mint például az alumínium.

Széchényi 2020 - Befektetés a jövőbe